4 Tips om de levensduur van je zaklamp te verbeteren

Als je een goede zaklamp hebt gevonden wil je die natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Zo kan je lamp wel 10 tot 20 jaar meegaan. Maar levensduur hangt altijd samen met het gebruik. Hoe beter je voor je zaklamp zorgt, des te langer die meegaat. 

Tip 1: Voorkom waterschade

Heb je een waterdichte zaklamp gekocht? Dan is het belangrijk om de o-ringen goed te onderhouden en deze op tijd te vervangen. Als deze rubberen o-ringen gebroken of uitgedroogd zijn, is je zaklamp niet meer waterdicht. Smeer ze daarom af en toe in met silliconenvet. Dat hoeft helemaal niet vaak, ongeveer een keer per jaar is vaak genoeg. Denk er ook aan om de lamp goed dicht te draaien! Hier gaat het nog wel eens mis. Wellicht heeft je lamp een tijd in de kast gelegen en had je de tailcap losgedraaid om de spanning van de lamp te halen. Of misschien heb je de batterijen vervangen. Als je hem dan weer gebruikt, moet de lamp wel weer goed dicht zitten, anders kan water alsnog naar binnen komen. Check dit dus altijd even!

Tip 2: De batterijen

Een niet-oplaadbare zaklamp

Veel niet-oplaadbare zaklampen werken op AA of AA batterijen. Als je voor je zaklamp alkaline batterijen gebruikt, kunnen deze gaan lekken. Gebruik daarom alleen batterijen van hetzelfde type en hetzelfde merk. En gebruik je je zaklamp een tijdje niet? Haal de batterijen er dan uit. Als batterijen lang in een (niet gebruikte) zaklamp zitten wordt de kans groter dat ze gaan lekken. Met lithiumbatterijen heb je veel minder snel last van dit probleem, maar het kan nog steeds voorkomen dat ze lekken. Vooral bij batterijen van slechte kwaliteit kan dit gebeuren.

Een oplaadbare zaklamp

Als je een oplaadbare LED zaklamp hebt, of eentje met een losse oplaadbare accu, is het heel goed voor de accu om deze regelmatig op te laden. Gebruik je je lamp een lange tijd niet? Draai dan de tailcap iets los, zodat er geen spanning meer op de lamp staat. Dat is beter voor je batterij, maar ook voor de rest van de lamp. Vergeet hem niet weer goed dicht te draaien wanneer je hem weer gebruikt!

Tip 3: De leds

In bijna elke lamp zitten tegenwoordig een of meerdere leds. Het gebeurt niet vaak dat de led eerder stuk gaat dan een ander onderdeel van de lamp, maar het kan toch gebeuren. Bij sommige merken zijn deze leds heel makkelijk te vervangen. Voor andere merken geldt dat als een LED binnen 2 jaar stuk is gegaan, deze onder garantie gerepareerd kan worden.

 

Tip 4: Veilig opbergen

Bij sommige merken wordt een beschermende foam case meegeleverd. Gebruik je de lamp niet? Berg hem dan altijd op in de foam case zodat je hem droog en stofdicht kan opbergen. Daarnaast is de lamp beter beschermd wanneer die per ongeluk op de grond valt. Ga je de lamp voor een langere tijd niet gebruiken? Haal dan ook de batterij eruit en plaats hem los in de case.

Leave a comment